Dagsprogram
SIEM REAP - LUANG PRABANG - NONG KIAU - HANOI
- HALONG BUGTEN - HOI AN - HO CHI MINH - MEKONGDELTA
20 dages rundrejse fra Cambodja til Laos og til Vietnam
Indokina klassisk
Dag 1: Afrejse Danmark
Afrejse fra København eller provinsen.
Dag 2: Siem Reap
Flyankomst til “hjertet” af Cambodja, til Siem Reap, hvor den cambodjanske historie begynder. Her skal I besøge kilden til den cambodjanske selvforståelse – det verdensberømte tempelkompleks Angkor. Stedet er et 30 km² stort område, der rummer mere end 50 templer opført over en periode på knap 600 år.
Med guide og i et behageligt tempo i motorcykelrickshaw (muligt i bil) afsted til de mest betydningsfulde templer. De er bygget mellem år 800 – 1400, da Khmer-imperiet var et af de mest magtfulde i Sydøstasien. I denne storhedstid var Siem Reap en slags hovedby, og man mener, at der har levet omkring 1 million mennesker her, og at beboelsesområdet geografisk var på størrelse med nutidens New York.
Et tagdække sørger for at skygge, og lidt oppe i fart gør motorcykelrickshaw Cambodjas varme til en let brise. I sidder behageligt på puder og med rygstøtte, og kan betragte både turister og lokale, som er i gang med dagens program og gøremål.
I gør stop ved Angkor Thom Sydport, Baphuon, Elefanternes terrasse og Bayon. De blev primært skabt af egenrådige konger, der havde pondus til at få iværksæt store tempelbyggerier i forsøget på at tilbede hinduistiske og buddhistiske guder, og overgå fortiden og imponere nutiden.
Nok har disse konger været diktatoriske, men det er alligevel tæt på at overgå fantasien, hvad disse magthavere har kunnet skabe for mellem 600 – 1000 år siden. Både størrelsen og i nogle af stederne også detaljerigdommen er imponerende.
Lige fra madlavning, fornøjelse med brætspil og dans til krigsslagene mod fjendtlige naboer, er hugget ind i stenen og tydelige her mere end et halvt årtusinde senere. Dagens udflugt bringer jer ligeledes forbi Ta Prohm, som i folkemunde kaldes jungletemplet. Her har træer slået rødder ned gennem og over murene og nu står stammen på toppen af tagryggen vokser sig store.
Og ligesom det nu træoverdækkede Ta Prohm, sådan har en del af templerne set ud, da den franske eksplorer Henri Mouhot i midten af 1860’erne på en af hans mange ekspeditioner dumpede ind i Siem Reap og genopdagede Angkor-templerne.
Bagefter er det så tid til at tabe kæben, når I besøger Angkor Wat – Sydøstasiens største religiøse bygningsværk og bestemt et af verdenens menneskeskabte vidundere. Angkor Wat er ganske enkelt et uovertruffent tempelkompleks – et symbol som indgår i Cambodjas nationalflag og en kilde til national historisk stolthed, da Khmerne engang var det store folk i Sydøstasien.
Aftensmad med Apsara-optræden på en scene i restauranten. Apsara er en meget yndefuld, cambodjansk folkedans/teater-optræden med korte dansestykker, som referer til historien, dagligdagslivet og kærlighedsromancer. (Alternativt kan I vælge aftensmad med efterfølgende forestilling med cirkus-akrobatik, hvor voksne atletiske gymnaster laver akrobatiske numre i international klasse – ønskes forestilling med cirkus-akrobatik skal det nævnes ved bestilling). (M,F,A)
Dag 4: Siem Reap – Luang Prabang
Tidligt ud af fjerene og sammen med guiden og i bil ud for at opleve morgenen tager sin start ved Angkor Wat. Der hviler en let atmosfærefyldt stemning her blandt de turister som er stået tidligt op for at se dagslyset langsomt bryde mørket bag templet.
Er der skyfrit, vil solen som en opstigende glødepære kaste mere og mere lys på de 5 tempeltårne. Og et tankestrejf af evighed eller i hvert fald templets 900 års historie, kan godt ramme én, når dagslyset får overtaget og fra øst byder endnu en dag velkommen.
Tilbage til morgenmad på hotellet inden dagens fortsatte sightseeing. Mange af Angkor-templerne er uovertrufne i deres skønhed, og sammen med guiden besøges i dag Preah Khan, Pre Rup, Ta Nau, Banteay Samre og det lyserøde lavastenstempel Banteay Srei. Sidstnævnte tempel rummer nogle af de flotteste og mest dekorative relieffer og er en bygningsmæssig juvel for Angkor-perioden. Meget samstemmende med ovenstående karakteristika betyder Banteay Srei “Kvindernes Citadel”.
Historikere, arkæologer og museumsfolk har spekuleret i, hvordan Khmerfolket fik transporteret de store stenblokke fra Koulen-bjerget til tempelpladserne. Her har bygningsarbejdere forarbejdet stenene, så de passede til næste “byggebrik” i templet. Man har gættet på at mennesker, elefanter og andre dyr har trukket og skubbet stenene.
Men for ganske nyligt ændrede man denne teori, da man opdagede at vandkanalerne var langt mere omfangsrige end eksperterne hidtil havde antaget. Således anslår man nu at stenene er blevet bragt af vandvejen. Samtidigt skaber et større kanal- og vandingssystem grobund for samtidigt at fastsætte et både langt større beboelsesområde og højere indbyggertal end man hidtil havde forstillet sig.
Ud på eftermiddagen tager I flyet til Luang Prabang. Efter at have ordnet visum formaliteterne møder I jeres chauffør i ankomsthallen, og kører direkte til centrum. Udover at være Laos tidligere kongestad, er Luang Prabang en utrolig charmerende by – indrammet af Mekongfloden og Nam Khan floden, som glider hver sin vej rundt om byen.
Blandingen mellem byens arkitektoniske udtryk og stedets indbyggere – de orangeklædte buddhistiske novicers vandring fra skole til pagode, unge piger kørende på cykel med en lille paraply til dække for solen eller mama i sidevognen på motorcykeltaxaen på vej hjem fra markedet – gør den centrale bydel utrolig stemningsfuld. Hotelcheck-in og fri. (M,F)
Dag 5: Luang Prabang
Der er ikke så langt mellem de planlagte seværdighederne i den gamle bydel, så I spadserer rundt med guiden. Først til kongepaladset, hvor der er adgang til både de officielle modtagelsesrum og de private gemakker. Kong Sisavang og hans familie levede her indtil 1977, hvor de blev sendt i internt eksil af det kommunistiske styre og senere hen døde under mystiske omstændigheder.
Enkelte fra den royale familie lever stadigvæk i Luang Prabang, men under mere ydmyge forhold som hotelejer og uden nogen officiel status. I besøger også den nærliggende Xieng Thong, der er et af de flotteste og det mest betydningsfulde kongelige tempel i Laos, hvor også kongens begravelsesvogn står. Særligt dekorativt er også de mange stykker farvet spejlglas, som former mennesker og dyr på et lille tempel i gården.
Inden frokost ligges vejen forbi Wat Aham. Her stifter I bekendtskab med Laos største trosretning buddhismen. Hovedparten af laoterne betror sig til buddhismen, og finder herigennem en indre ro – en mental afslappethed til livets gang, som afspejler sig i den rolige måde, som det laotiske samfund synes at bevæge sig i, fremad, men gerne langsomt. Med næsten tegneserieagtige billeder beskrives Buddhas liv i Wat Aham, men det indeholder også drabelige historier – som skal viser de laotiske troende – konsekvenserne af forkerte handlinger.
Efter noget godt i maven viser guiden jer lidt mere af byen inden I ender på hotellet og har lidt tid på egen hånd. Sidst på eftermiddagen går I op på toppen af Phousi-højen midt i byen. Herfra har man et fantastisk view ud over Luang Prabang, Mekongfloden og de omkringliggende bjergrygge. Er I heldige og der er skyfrit, oplever I solnedgangen herfra over horisontens bjerge. (M,F)
Dag 6: Luang Prabang
Luang Prabang er bare byen man ikke kan få nok af. Man kan slentre rundt i timevis i det charmerende gamle kvarter med de smalle gader og huse med hver sin historisk arkitektoniske reference. På sin vej rundt bør man gøre et stop ved en af restaurationerne på Khem Khong gaden, der byder på restaurantterrasser let overdækket med skyggefulde træer og med et skønt view til floden – en oplagt mulighed for at snuppe frokosten her eller (og) en kold Lao beer sidst på eftermiddagen.
Har I endnu ikke besøgt nightmarket i gaden Photisarath, bør man gøre det i aften. Her hænger nøgne lyspærer som lange lysguirlander lige over boderne, der er placeret på begge fortov og i midten af vejen, og omdanner hovedgaden til et stemningsfyldt slaraffenland med salg af tekstiler, kager, frugt, træskærerarbejder, malerier og meget mere. (M)
Dag 7: Luang Prabang – Nong Kiau
Tidligt ud af sengen for at opleve de orangeklædte munke og novicers tiggergang gennem byens gader. Her står nogle indbyggere og giver lidt mad i munkenes krukker, som kommer forbi i mindre processioner. I går forbi morgenmarkedet, der foregår i gaderne omkring kongepaladset, og hvor man udover kinesiske tekstiler og lokale morgenmadsprodukter, også kan købe delikatesser som muldvarper, biller, frøer og grillede flagermus.
Morgenmad på hotellet inden I kører til en forstad og et par familieforetagender, som på simpel håndværksmæssig vis laver henholdsvis silkeklæder og naturpapir. Vejen går ligeledes forbi Henry Marhuts ydmyge gravsted – den franske eventyrer der genfandt Angkortemplerne i Cambodja, og efterfølgende fortsatte sin ekspedition op til Laos. Her trodsede han advarslerne om at bestige et bjerg besat af dårlige ånder. Han døde kort efter.
Senere sejler I på Mekongfloden til Pak Ou grotten. Grotten, som er et af de helligste steder i Laos siden 1500-tallet, da kongefamilien begyndte en slags pilgrimsudflugt til hulen hvert år i forbindelse med det laotiske nytår. I dag står
her over 4.000 statuer – primært buddhafigurer med armene pegende nedad – altså i »Kalder-på-regn-positur« iht. nedbørs centrale betydning for afgrøderne.
I hulen står i hundredvis af større og mindre figurer med armbånd omkring sig – en slags signatur fra tidligere laotiske besøgende med henblik på at deres bønner bliver fysisk synliggjort på de små statuer og forhåbentligt hørt.
Fra Pak Ou grotten kører I i nordlig retning til Nong Kiau, en lille plet på landkortet, men med en smuk beliggende ecolodge på bjergsiden. Indlogering i rummelige bungalows med store terrasser, hvorfra man kan nyde en fantastiske udsigt til bjerge, byen og floden lige nedenfor, hvor de lokale mænd fisker og hvor kvinder og børn bader. Er der fortsat tid efter check-in, går I en spadseretur rundt i landsbyen og får de første indtryk. Senere er der aftensmad i lodgens restaurant. (M,F,A)
Dag 8: Nong Kiau
Formiddagens program byder på bådtur op ad floden forbi nærliggende landsbyer, hvor det naturmæssige og landlige er i højsædet. Bådturen ender ved Muang Ngoi, hvor I oplever hvordan hverdagen går sin rolige gang, og landsbybeboernes traditionelle levevis i stor udstrækning er upåvirket af den teknologiske revolution og det hektiske liv, som foregår andre steder på kloden. Faktisk vil I med stor sandsynlig føle, at de har trukket stikket ud til resten af verdenen, når I betragter disse folks stille tilværelse uden store forandringer.
Inden da går I en tur i et naturområde med kalkstensbjerge dottet rundt i det grønklædte landskab, inden I når frem til Tham Kaang klippegrotten, hvor den lokalkommunistiske ledelse forskansede sig under amerikanske bombardementer fra 1964 – 1973.
Baggrunden for angrebene var den amerikanske regerings forsøg på at støtte den højreorienterede laotiske regering og samtidigt svække venstreorienterede oprørsgruppen Phaket Lao, der samarbejdede med det kommunistiske Nordvietnam. Efter frokost i Muang Ngoi sejler I tilbage til Nong Kiau. Resten af eftermiddagen kan man nyde på terrassen, eller spadserer i disse pittoreske smukke omgivelser omkring Nong Kiau.
I rigtig mange mindre landsbyer kan man opleve et levn fra Laos’ franske kolonitid, nemlig spillet petanque. Mange steder vil man sidst på eftermiddagen opleve landsbyer som nærmest synes tømt for mænd, lige indtil man finder petanque-banerne, hvor mændene har forsamlet sig og er i gang med dagens dueller.
Dag 9: Nong Kiau – Luang Prabang – Hanoi
Fri indtil transfer til Luang Prabang lufthavn, og flyafgang til Hanoi. Afhængigt af flyafgangstidspunktet er der tid til en kortere eller længere gåtur i de naturskønne omgivelser omkring lodgen inden I skal afsted til Luang Prabang.
Chaufføren står med et skilt med jeres navn i ankomsthallen i Hanoi, og hjælper jer ud til bilen og kører jer til hotellet beliggende i hjertet af byen. Noget af det som gør Hanois centrale bydele så stemningsfulde, er et sammenrend af indbyggere med forskellige gøremål og de handlende i de mange småbutikker.
Og ikke mindst de mange folk som med entreprenørsind etablerer en lille forretning på et gadehjørne, op ad en bar husmur eller på et par frie kvadratmeter midt på fortovet – som frisør, skomager, urmager, cykelreparatør, salg af tobak, lottosedler, tasker og meget andet.
Alt imens snacks og vietnamesisk fastfood med ris og nudler tilbydes af de mange madkoner som – med en skubvogn med dampen stående op fra gryderne – på ingen tid kan servere et rygende varmt måltid til få penge. Check-in og fri. Hotellet ligger ved Hanois kendte old quarter. Gå ud og bliv en del af gadebilledet, mærk atmosfæren og find undervejs noget at spise. (M)
Dag 10: Hanoi
Byrundtur i Hanoi. I afhentes på hotellet af guiden og i bil med chauffør besøges landsfaderen Ho Chi Minhs mausoleum. Han ligger balsameret i et glassarkofag til synlig beundring af den tidligere præsident, der kæmpede for Vietnams uafhængighed mod franskmændene, japanerne og amerikanerne.
Her tæt ved mausoleet på Ba Dinh pladsen erklærede præsident Ho Chi Minh den 2. september 1945 Vietnams selvstændighed foran 100.000 af sine landsmænd. Dette skete ovenpå 2. verdenskrigs afslutning og japanernes kapitulation og overgivelse af deres besættelser rundt om i Asien, herunder i Vietnam.
I lægger vejen forbi præsidentpaladset og går videre ned til Ho Chi Minhs enkle pælehus, hvor strategierne mod Sydvietnam og amerikanerne blev lagt – dengang Vietnam var delt mellem 1954 – 1975. På billeder af præsident Ho Chi Minh er han tit gengivet i simpel beklædning og sjældent fotograferet i pompøse omgivelser. Denne enkelthed genkender man i det pælehus af træ, som han fik bygget og blot består af 3 rum. I kommer også forbi pagoden på en søjle.
Bagefter kører I til Litteraturtemplet (templet Van Mieu), som betragtes som Vietnams første universitet. Her foregik undervisningen i bl.a. Konfutses lære. Kun få bestod den endelige prøve og fik status af embedsmand og tilbudt job hos hoffet. Van Mieu er i dag et tempel, hvor man ærer den kinesiske filosof Konfutse.
Nutidens studerende kommer her lige før eksaminer, og beder om at få et godt resultat. Navnene på fortidens succesfulde studenter står indgraveret på mindetavler, der er placeret oven på skjoldet af figurative skildpadder. Hovederne på skildpadderne bærer præg af berøring fra bl.a. overtroiske studerende, som håber, at noget af den dygtighed skildpadderne repræsenterer, kan overføres til dem.
Frokost på en restauration, hvor begrebet “hjemlig” både dækker stedets hyggelige og rustikke indretning i et større byhus, og ikke mindst de gastronomiske retter som serveres. Maden her er en fusion af traditionelle klassiske retter med et kraftigt tvist af nutidens ideer fra det moderne vietnamesiske køkken.
Dagens byrundtur afsluttes med en gåtur gennem de snævre handelsgader i old quarter. Her foregår meget af familieforretningernes produktion på fortovet. Vejnavnene angiver, hvilke produkter der fremstilles og sælges i gaden. Ikke alle gader har kunnet bevare dette særpræg den dag i dag, og mere moderne erhverv har trængt sig ind med helt andre forbrugsgoder end det vejnavnene indikerer.
Gåturen ender ved et gammelt, restaureret byhus, hvor der er adgang til at se hvordan de er indrettet og inddelt. De gamle husbyggere skulle tage hensyn til tidligere tiders beskatning af ejendomsværdien, der blev beregnet ud fra facadens bredde. Og derfor er mange huse i den gamle bydel bygget smalle og dybe. Gåturen ender ved et gammelt, restaureret byhus, hvor der er adgang til at se, hvordan byens gamle handelshuse er indrettet.
Sidst på eftermiddagen skal I se vanddukketeater – en over 1000 år gammel unik vietnamesisk teaterform, som blev udviklet af bønderne. I landdistrikterne omkring Hanoi var mellem såning og høst i gamle dage, tid til fornøjelse. Og landfolket underholdt bl.a. hinanden med vanddukketeater, hvor scener fra dagligdagen og historiske begivenheder blev humoristisk gengivet. Bagefter bringes I til hotellet. (M,F)
Dag 11: Hanoi
I de tidlige morgentimer kører I med cykelrickshaw og guiden gennem Hanois næsten trafikløse gader. I den begyndende skumring overhaler I enkelte indbyggere, som går eller løber afsted i den friske morgenluft. Inde ved husmurene skramler morgenmadsrestauranterne med at få tændt op i suppegryderne, og stillet de små plastikborde og stole klar til dagens første spisende. Stilheden afbrydes ind imellem af de små motorcykler, som godt læsset, er på vej til markedet med friske varer.
I når Ba Dinh Square ved Parlamentet og præsidentpaladset. Her – inden solen står op – jogger byboere frem og tilbage på pladsen lige foran tidligere præsident Ho Chi Minh mausoleum, mens andre svinger arme og ben, og strækker kroppen godt igennem med smidighedsøvelser. I et hjørne står en flok kvinder lidt oppe i årene og laver fælles morgengymnastik med en frivillig instruktør, som slår takten an.
Klokken 06.30 lyder en fanfare ud over Ba Dinh Square og folk trækker væk fra pladsen lige foran mausoleet ned bag en streg malet på fliserne. I stillestående positur vendes ansigtet mod mausoleet og en høj, høj flagstang. Så kommer 25 – 30 hvidklædte soldater marcherende ind på pladsen og hen mod flagstangen – en af dem bærende på nationalflaget.
Når et par af soldaterne har bakset flaget på snoren, begynder Vietnams nationalmelodi at tone ud af højtalerne og det røde flag med den gule stjerne i midten går langsomt til vejrs. Den røde farve symboliserer blodet fra landets martyrer, som har ofret livet i kampene for landets selvstændighed mod udenlandske stormagter, mens den gule stjerne markerer den lyse fremtid landet går imøde.
I fortsætter i cykelrickshaw til Hoan Kiem sø. Stedet summer af liv. Enkeltvis og i grupper står de rundt om søen og på Ly Thai To pladsen. De yngre byboere laver aerobic til hurtige technoagtige rytmer, mens andre via Tai Chis rolige bevægelser forsøger at få krop og sjæl i sync. I køres tilbage til hotellet og spiser morgenmad – spis dog ikke for meget. Formiddagens street food tur på gåben med guide har både til formål at introducere jer til vietnamesisk mad. Vietnam er kendt for et smagfuldt og varieret køkken.
På en let vandring rundt i det gamle kvarter indånder I atmosfæren fra sammensuriet af mennesker og aktivitet. Her vil guiden tage jer med forbi mindre madsteder og markeder. Her ser I nærmere på den vietnamesiske madkolorit med farverigt udbud af de almindelige og eksotiske madvarer, samt frisk frugt og grønt. I hovedstaden og i andre større vietnamesiske byer findes et stort udbud af små restauranter med gamle madkoner, som laver egnsretter eller mere klassiske retter.
I skal naturligvis ikke blot fortælles om gastronomi og kigge på ingredienser, men selvfølgelig prøvesmage specialiteter og spise lokale retter på forskellige madsteder. I får således en tour-de-brunch med forskelligt mad på flere små restauranter, som udover smagfulde retter, oftest også emmer af intim stemning. Efter at have “spist jer gennem den gamle bydel”, siger I farvel til guiden, og har hele eftermiddagen og aftenen til at opdage Hanoi på egen hånd. (M,F)
Dag 12: Hanoi – Halong Bugten
Afhentning på hotellet i Hanoi og transfer mod Halong by. Ombordstigning på båd, som er modelleret efter en klassisk junke, men bygget med de faciliteter som gæster – på et 2 dages 1 nats cruise – med rette kan forvente med indendørs og udendørs opholdsområder, og eget toilet og bad i 2-personers kahytter.
Skibet ligger fra kaj og sejlturen går rundt mellem de mere end 3000 kalkstensbjerge, der skyder op af vandet i forskellige formationer i dette naturskønne landskab. Klipperne har forunderlige formationer og et både råt udtryk med skarpe kanter, og et blødt udtryk med den grønne bevoksning som sjovt nok kan vokse her.
Tanken om at skaberne bag Avartar har fået deres ide til filmens himmellandskab (med større og mindre frit flyvende bjergklipper) fra Halong bugtens klippelandskab er ikke fjern. De fleste kalkstensklipper har fantasifulde navne angivet efter deres form: hundeøen, skildpaddeøen, de kæmpende haners ø, mands hoved øen, osv. Her kommer I til at tage et utal af billeder og måske finder I et nyt motiv i et kalkstensbjerg.
Der gøres stop undervejs ved en stor hule med stalagmitter og stalaktitter, og ligeledes kan I gå op på toppen af en klippe, hvor der er flot udsigt ud over bugten. Alt sammen behændigt afbrudt af måltider, som I spiser i bådens restaurant. Husk at opholde jer på dækket ved solnedgang og solopgang. Det er et smukt syn når klipperne enten langsomt bliver til mørke silhuetter omkring båden eller om morgenen hvor de langsomt toner frem med lysets komme. (M,F,A)
Dag 13: Halong bugten – Hoi An
Vandets klukken mod båden og udsigt til de grønklædte kalkstensbjerge. En skøn morgen, hvor der for de friske er mulighed for at springe i vandet og tage en lille svømmetur eller dyrke Tai Chi på dækket, hvor en instruktør vil forestå en lettere omgang undervisning.
Hvis man ikke lige er til denne slags asiatisk morgengymnastik, så kan man stillesiddende med en kop kaffe eller te i hånden opleve den gryende morgen tage sin start herude i Halong bugten. Efter morgenmaden kan I padle en tur i kajak eller blive roet af sted i en mindre båd ind i en lille vig, og til en flydende fiskerlandsby – her har folk etableret sig i små huse på vandet, og lever en simpel tilværelse, hvor fiskeri og opdræt er den primære indtægtskilde. Man kan godt beundre at nogen har mod på et liv, som primært foregår på vandet.
Tilbage på båden checker I ud af kahytterne. Og imens I indtager frokost sejles mod fastlandet. Sidst på formiddagen er der landgang. I afhentes på havnekajen og kører til Hanoi lufthavn. Flyafgang til Hoi An, hvorfra den lokale chauffør bringer jer det sidste stykke vej fra lufthavn til hotellet.
Med rejsens ophold i Hoi An, er I kommet til en af Vietnams mest charmerende byer. I de snævre gader i det gamle kvarter finder man fortsat de klassiske 1 og 2 etagers købsmandsgårde, forsamlingshuse og templer. Disse blev bygget af lokale og udenlandske handelsfolk, der begyndte at bosætte sig og drive forretning her.
Dengang mellem 1500 – 1800-tallet var Hoi An en livlig stad, hvor udenlandske skibe kom sejlende til, fra Kina, Japan, Frankrig og Portugal, og handlede alt fra krydderier, tekstiler, keramik og meget andet. Restauranter, cafeer, gallerier, håndværksbutikker og skræddere driver nu forretning i disse historiske rammer, og skaber en utrolig hyggelig og intim stemning. (Brunch)
Dag 14: Hoi An
I dag bestemmer I selv. Er man til en halv eller hel dag med en rejsekrimi i hånden ved stranden eller hotellets pool, eller er man til slentreture i den gamle bydel eller/og til en cykeltur ud i området? Vil man hellere shoppe og have syet lidt nyt til garderoben, så er byens mange små butikker og skræddere det rigtige sted at gå hen.
I har de næste 2 dage i Hoi An, så der er tid til at kigge rundt, få inspiration og bestille tøj, som kan syes til næste dag, hvor man har god tid til at prøve og eventuelt rettet lidt, hvis tøjet ikke sidder helt perfekt. Mavefornemmelsen vil lede én i retning af hvad man vil foretage sig på fridagen – alle muligheder er åbne. (M)
Dag 15: Hoi An
I dag skal I tæt på livet for farmere og fiskere i Vietnam. I får et indblik i dagligdagen, som gør sig gældende for nogle af de mennesker, som fremskaffer det mad de fleste vietnamesere er bygget af, nemlig ris, grønsager og fisk. Sammen med en guide afsted på cykel til Tra Que lige udenfor Hoi An, hvor I forevises hvordan landsbyens mange grønsager dyrkes.
Godt afskærmet af husene går nogle af landsbybeboere rundt, sår og luger mellem de forskellige salater, forårsløg, basilikum og andre friske krydderurter, som står sirligt i snorlige rækker på markerne. (Mulighed for transport i bil i stedet for cykel på hele udflugten uden merpris. Ønskes transport i bil skal dette meddeles ved rejsebestilling).
Jorden vendes med et stort hakkejern, gødes med søtang og med 2 vandkander spændt på et bambusåg – båret på det øverste af ryggen – vandes afgrøderne. Kribler det i jeres “grønne fingre”, så kan man få lov til at forsøge sig lidt som landmand og vande på denne lokale metode.
I pedaltramper videre ad en mindre jordvej med fiskedamme og rismarker på begge sider og ender ud ved Thu Bon floden. Mange familier i de små landsbyer ernærer sig ved fiskeri enten med kuttere ud i det Sydkinesiske hav på flerdagsture eller ved mere simpel fiskeri ved floden. Det er sidstnævnte, som I får lejlighed til at se og forsøge jer med – bl.a. et manuelt sænke/hæve-fiskenet og et særligt kaste-net.
I skal også ro en sivkurvsbåd, som fiskerne bruger til mindre ture på vandet eller ved mindre fiskeri. I sivkurvsbåden padler man rundt i et flodområde med vandkokospalmer, hvor fiskere sætter net og små fælder til at fange krabber og mindre flodfisk. For vietcongerne under Vietnam-krigen udgjorde de tætstående vandkokospalmer i den knap så dybe flod et perfekt skjulested, hvis de var på flugt fra sydvietnamesiske og amerikanske soldater.
I spiser en dejlig frokost som er frisk tilberedt ombord på båden. Tilbage på landjorden igen bringes I til hotellet. (Denne udflugt kan erstattes med et vietnamesisk madlavningskursus. Ønskes ændring af udflugt, skal dette meddeles ved bestilling). (M,F)
Dag 16: Hoi An – Ho Chi Minh City
Afgang til lufthavnen og morgenfly til Ho Chi Minh City. Fra lufthavnen afsted med guide og i bil til Cu Chi tunnelerne. Tunnelsystemet er over 250 km langt og nogle steder i 3 etager. Her skjulte Viet Cong’ene (den vietnamesiske modstandsgruppe mod styret i Sydvietnam) sig, og planlagde overraskelsesangreb på den sydvietnamesiske hær og amerikanerne i Saigon.
Det rummede operationsstue, køkkener, mødelokale og våbenlagre. Udgravet i stenhårdt lerjord, klaustrofobisk, mørk og primitiv er tunnelerne en bygningsmæssig manifestation på vietnamesernes ukuelige vilje og kamp for national selvstændighed mod en militær veludrustet amerikansk Goliat.
Amerikanerne forsøgte at finde tunnel-indgangene på såkaldte search & destroy operationer, men endte oftest med væsentlige mandskabstab som resultat. De forsøgte også at brænde skoven ned med napalm, men ilden gik hurtigt ud i den fugtige tropiske skov.
Så til sidst trak man sine soldater ud og erklærede området free fire zone, hvor amerikanske bombefly frit kunne nedkaste overskudsbomber på vej hjem fra andre bombetogter. Det satte en vis stopper for den strategiske betydning for Cu Chi området, men på det tidspunkt var den amerikanske krigslykke vendt. Der bliver mulighed for at kravle rundt i tunnelerne, men det er ikke nødvendigt for at få et godt indtryk af Cu Chi tunnelerne.
Tilbage i Ho Chi Minhcity besøges Genforeningspaladset, det tidligere palads for de sydvietnamesiske præsidenter i perioden 1954 – 1975, hvor landet var delt i et kommunistisk Nordvietnam og et kapitalistisk Sydvietnam. Da amerikanerne militært trak sig ud og neddroslede den økonomiske støtte i 1973 var skriften for Sydvietnams fremtidige skæbne skrevet.
Saigon – den sidste bastion – faldt den 30. april 1975 og i paladset måtte den blot 43-timer gammel nyudnævnte præsident Minh ligge øre til replikken om “at han ikke kunne overdrage noget (magten), som han ikke længere reelt var i besiddelse af” fra lederen af den deling, som brød gennem porten i den kampvogn, som står udstillet i paladsets forhave.
I Genforeningspaladset er der adgang til både officielle rum, hvor indflydelsesrige personer blev modtaget og til de private gemakker og til den bombesikrede kælder, hvorfra præsidenten også kunne styre landet, hvis der var frygt for at paladset skulle blive bombet.
Efter hotelcheck-in og et bad er I klar til en madoplevelse fra øverste etage på en af midtbyens højhuse, hvor man har et spektakulært view ud over city og dens skyline. Man fascineres af det lyshav som bygninger og trafikken skaber i denne 10-milionerby efter mørkets frembrud.
Siddende under åben himmel og med en eksotisk 25-30 grader let brise blæsende i håret og udsigt ud over Ho Chi Minh City, får man en nærmest fysisk fornemmelse af byens størrelse. Man bliver nemt betaget af de lysslanger som tændte lygter fra biler og motorcykler skaber på de brede gader, og det storbyagtige liv der udspiller sig knap 70 meter under én. (M,F,A)
Dag 17: Ho Chi Minh City – Mekongdelta
Rejsen fortsætter til det flodrige deltaområde sydøst for Ho Chi Minh City. Når den store Mekongflod rammer Vietnam ved grænsen til Cambodja spredes vandet fra 1 kæmpestor flod til 9 store floder, som bringer vand til den megen dyrkning af vådris i det sydvietnamesiske Mekongdelta. Der er brug for både vand og nærende mineraler i rismarkerne, da risene skal stå i vand hele vejen fra spiring til høsten.
I ankommer til det 3-stjernede Mekonglodge – et skønt og stemningsfuldt hotel. Hele stedet er bygget med arkitektonisk øje for Mekongdeltaets karakter og charme. Og for dem som har læst den franske forfatter Marguerite Duras novelle eller set filmen The Lover baseret på Duras bog, kan man med omgivelserne på og omkring Mekonglodge nemt henledes til nostalgiske tanker om at det var i et sådant idyllisk miljø Marguerite forelskede sig i en ung kinesisk mand og levede mellem 1928 – 1932 i den nærliggende by Sa Dec.
Ved bådankomsten til lodgen er det som om man træder ind en tropisk botanisk have. Her står eksotiske planter og blomster overalt og laver en frodig grøn kulisse omkring de 1-etages bunglows, hvor I skal bo.
Stedet og værelserne lever op til den komfort og standard som man kan forvente og kræve af et 3 stjernet hotel med hensyn til plads, renlighed, eget toilet/bad og aircondition på værelserne.
Efter frokost på lodgen går eller cykler I ud i det landlige deltaområde, hilser på de lokale og passerer arbejdende folk i rismarkerne og andre små entreprenører i sving på gårdspladsen foran huset. I gør et par stop undervejs, og får hurtigt fornemmelsen af at tempoet og stemningen på landet står i skærende kontrast til livet i de vietnamesiske storbyer.
Folkene her har måske nok et simpelt liv, men de klarer sig og har rolig tilværelse her, og man foranlediges til at spørge hvad de har så travlt med i byerne.
I er tilbage på lodgen sidst på eftermiddagen, hvor et bad og aftensmaden venter. Og hvad er mere vietnamesisk og hyggeligt end at sidde her udendørs en tropeaften i Mekongdeltaet med udsigt til floden. I lodgens Riverside-bar sørger de for at de stemningsfulde timer kan fortsætte efter maden. (M,F,A)
Dag 18: Mekongdelta – Ho Chi Minh City
Fra morgenmadsrestauranten kan man skimte floden gennem den grønne bevoksning. Mekongfloden er godt 4.000km undervejs fra dens udspring i Tibet til den rammer Vietnam og deler sig i 9 mindre floder. Man vurderer at omkring 75 mio. mennesker i henholdsvis Kina, Laos, Thailand, Cambodia og Vietnam lever af floden med fiskeri, transport og flodens vand til dyrkning af marker.
Der arrangeres en bådtur til Cai Be, som har et lille flydende marked, hvor frugt og grønt købes og sælges mellem de vippende både, eller bringes på land for at blive kørt til markederne i storbyen Ho Chi Minh City. Nogle af disse frugtbåde fungerer også som familiens hjem og man regner med at omkring 5 % Mekongdeltaets befolkning lever på vandet – enten i disse transportbåde, på pælehuse eller flydende hus.
Der bliver også et bådstop ved en landsby, hvor I bliver introduceret til hvordan de på simpel vis fremstiller nogle specialiteter og snack, som sælges til både turister og markeder i hele Sydvietnam. I sejler til havnekajen, siger farvel til bådmanden, og i land venter jeres chauffør, som vil bringe jer til Ho Chi Minh City med frokost undervejs.
Her i landets største by er Vietnams økonomiske fremdrift de senere år meget synlig. Det er folk i storbyerne, særligt i Ho Chi Minh City, som har fået størst del i væksten. Og at indbyggerne har penge mellem hænderne bliver tydelig for jer med nye Mercedes’er, Lexus’er og BMW’er, som drøner forbi i gaderne, flag-store-butikker med Gucci, BVLGARI, Cartier og store LED-skærme, som reklamerer for smarte forbrugsvarer.
Mellem de nye høje bygninger fra den voksende service-sektor, finder man også mindre kvarterer med indtryk og stemning af de lokale saigone’seres liv. I bør på et tidspunkt slå sig ned på en lokal kaffebar og betragte gadelivet og mylderet af mennesker – vietnameserne synes altid at være “på vej”.
Man kan også gå op på tagcafeen på Rex Hotel eller restaurationen ved Continental Hotel og se om man kan fornemme historiens vingesus fra Graham Greens skriverier på artikler omVietnam krigen og bogen “The Silent American” – som man mener, blev forfattet her. (M,F)
Dag 19: Ho Chi Minh City – Afrejse
Tid til at opleve Vietnams største by på egen hånd, da de fleste flyafgange er om aftenen. Gå stemningstur i bycentrum f.eks. den amerikanske ambassade, Notre Dame katedralen og det centrale Ben Thanh Marked, som alle ligger i en radius på 1½km. Fald ind på en juice- eller kaffebar og nyd en drik med udsigt til det hektiske gadeliv. Transfer fra hotellet til lufthavnen og flyafgang. (M)
Dag 20: Ankomst Danmark
Flyankomst til København eller provinsen.
Vi rejser drømmene